Шесто Саборовање хорова

   Црквена општина Бања Ковиљача обележила је стогодишњицу Дринске и Гучевске битке, и већ традиционално Саборовање хорова. Овом свечаном Академијом свештенство и верни народ Бање Ковиљаче, Трбушнице и Горње Ковиљаче, прославили су великане, оживели прошлост, и са вером у Бога наставили пут у вечност.
   Програм у свечаној сали компекса „ Пејак Хандел“ започели су драмски уметници КУД - Караџић из Лознице који су речју приближили време страдања нашег народа у току Првог светског рата:   „Тачно пре сто година моћна Аустроугарска сила одлучила је да нападне напаћену и од Балканских ратова измучену земљу Србију, и заувек је избрише са карте Европе.  Желели су да оскрнави светиње, чекићају гробове, опустоше огњишта, обезглаве домаћине, злостављају српске мајке, сестре и кћери, поробе народ и завладају земљом. Још се нису зацелиле ране српских војника, а већ су се зачули пуцњи преко Дрине и  све до Цера , Мачковог Камена и Гучева.
   На спаљеним огњиштима  остала су побијена тела српских домаћина и њихових чељади. Овакву слику однео је у свом срцу преко Гучева, Албаније и Солунског фронта, Момчило Гаврић, најмлађи каплар на свету и јунак из наше Трбушнице.
   На Гучеву се 55 дана водила Битка изнад облака. Отворили се небо, киша је данима падала и  испрала  последњу кап крви из тела српских војника, и натопила планину Гучево и Српску земљу.
   Од тада је прошао један век, а још се пуши из земље крв предака наших, који се нису борили само за себе, већ за време, векове и потомке“.   
   Путевима предака, речју и срцем водио нас је мр. Драган Крсмановић историчар из Ужица који је говорио о тешким страдањима нашег народа, моралном лику српског војника и полагању живота за веру и Отаџбину.
   Наступали су: „Шабачко певачко друштво“ ( 66 девојака и мушки хор Невен ) из Шапца којим је диригује  мр.Бранко Ђурковић, Црквени хор „Света Три Јераха“ из Крупња којим диригује  професор Горан Андрић, и Црквени хор „Сабора српских светитеља“ из Бање Ковиљаче којим диригује протођакон Зоран Кокановић. Црквени хор из Бање Ковиљаче је прославио своју крсну славу и обележио десетогодишњицу свога постојања
  Најснажнији утисак су оставиле песме које су сви хорови заједно извели: Хвалите, Српкиња ,Ово је Србија, Востани Сербије и Тамо далеко.
   Чуле су се и речи песама: Плава гробница, Наши дани и Дарја Александровна.
    Академији су присуствовали синови Момчила Гаврића најмалађег каплара на свету, и Олга Исаков кћерка угледног ковиљачког свештеника Миливоја Исакова, који је са верним народом градио храм који је требао бити спомен костурница јунака Првог светског рата. Храм је срушен, а још увек темељи и крипта који су сачувани нису враћени Цркви. Зачуо се глас који позива да се историјска неправда исправи и темељи храма врате Цркви, а две улице у Бањи Ковиљачи  понесу имена:  „Гучевских јунака“ и „ Момчила Гаврића“.
   Све је било свечано, а истовремено дирљиво. Чули су се аплаузи, видели уздаси, проливале сузе и пробудила нада за нова бесмртна и непролазна дела.
   Свештеник се на крају обратио и заблагодарио свима који су помогли одражавање Академије, и свима који су дошли и посведочили да је потребно да проносимо славу предака који си животе положили за веру и Отаџбину. Уручене су Благодарнице и дарована књига о Момчилу Гаврићу свима који су понели велико бреме за вечна и непролазна дела оплемењена љубављу и осведечена вером.