Прво Саборовање хорова

   Имајући у виду да нам време у којем живимо нуди много безначајног и безплодног, и да је наш народ  жедан  духовности и културе,  одлучили смо да у складу са нашим снагама и даровима негујемо и градимо праве и истинске вредности. Иако наш народ понекад  пада у замку лукавих и лажних  вредности  често уме  да препозна и прихвати оно што је добро и  корисно. Баш због таквих околности одлучили смо да организујемо јединствену манифестацију у нашем крају, која ће носити назив „ Саборовање хорова“. Пошто ће Саборовање прећи у традицију, сваке године ће се нови диригенти и певачи натпевавати и показивати своје певачко умеће. Наш Црквени хор ” Сабор српских светитеља “ из Бање Ковиљаче 12. септембра 2009. године  уочи своје крсне славе а поводом свог петогодишњег рада организовао је „Прво Саборовање хорова.  Угледали смо се на велике ствараоце који су већ организовали сусрете хорова : у храму Светог Саве, Руми, Ваљеву и др. На неким сусретима учествовао је и наш хор и имао прилику да  од других много научи.  Почетком ове године године  у Светосавском храму   гледали смо наступ  многих хорова и слушали  стихове Светог писма.
   Учећи се од других окупили смо  неколико хорова из Србије и Републике Српске који су се представили и показали нам на који начин негују  духовну и  световну музику. То је јединствена прилика да се у  Бањи  Ковиљачи сусретну људи који стварају и приносе свој дар Богу и роду. На саборовању су учествовали: СЦПД „Србадија“ којим диригују прф. др. Десанка Тракиловић и Јелена Тракиловић , здружени хорови „Свети архиђакон Стефан“ из Краљева и  „Вазнесењски“ хор из Чачка којим диригује Дуња Маринковић, Црквени хор „Свети Андреј  Првозвани “ из Орида којим диригује Марица Пријановић   и домаћин , Црквени хор „Сабор српских светитеља“ из Бање Ковиљаче којим диригује протођакон Зоран Кокановић. У препуној Дворани велелепног здања  Кур-салона на сцени су се смењивали хорови,  а публика их је не кријући емоције аплаузима   поздрављала.
   Одлучили смо да се и код нас  као у Светосавском храму допуњују песма Господу и Реч Божија.  Песму су певали хорови а стихове Светог писма је произносила Бранка Илић, глумица  КУД „ Караџић“
   Највећу пажњу публике изазвао је заједнички наступ свих хорова  који су извели две композиције : „ Српкиња“ и „Ово је Србија“. Био је то дирљив призор који не оставља човека равнодушним,  већ буди: емоције, понос и радост.
   На крају, присутнима се обратио свештеник Стојша Јагодић , старешина цркве ковиљачке и уручио дипломе свим  диригентима.
   Дружење је настављено у Доњој сали Кур-салона уз добру песму свих певача и гостију.       
   Желимо да наставимо одржавање ове манифестације и наредних година  у организацији нашег хора, а уз помоћ: Града Лознице, Месне заједнице Бање Ковиљаче и свих људи добре воље.