Треће Саборовање хорова

   БАЊА КОВИЉАЧА – Крсну славу и седму годину постојања и деловања, црквени хор „Сабор српских светитеља“ из Бање Ковиљаче обележио је у недељу 18. септембра целовечерњим концертом у Цркви Светих Апостола Петра и Павла. Поштоваоци духовне музике и хорског појања уживали су у програму, док се о диригентском послу бринуо протођакон Зоран Кокановић, који руководи хором од његовог оснивања. Кроз хор, који делује од 2004. године, до сада је прошло више од 50 певача, а иницијативу за његово оснивање покренули су свештеници цркве. Ову жељу благословио је и владика Лаврентије, а хор данас има двадесет чланова.
   - Хор је до сада певао на 160 литургија у Бањи Ковиљачи, али и у многим црквама и манастирима шабачке и суседних епархија. Иза себе имамо близу педесет концерата, наступе у Бугарској и Републици Српској, а на нашем репертоару су композиције духовне и световне музике, домаћих, руских и бугарских аутора. На овом концерту извели смо укупно 18 композиција, а одушевљен нашим извођењем, један пријатељ хора понудио се да нам обезбеди финансијска средства за снимање првог компакт диска. Ако све буде по плану, снимање ћемо обавити у наредних месец дана у нашој цркви, каже хоровођа Кокановић и подсећа да је већ три године хор организовао заједничке Васкршње концерте са оркестром „Вожд“ из Лознице, а да иза себе има и два Саборовања хорова, на којима су учествовали хорови из Бијељине, Краљева, Чачка, са Орида и из Тополе.
   На крају концерта, уз обраћање духовника хора, јереја Драгана Бајића, уручени су и симболични дарови добротворима који помажу рад хора и цркву, па је књига „Беседа Блаженопочившег епископа шабачког Јована“, даривана породици Весић, док су две иконе Пресвете Богомајке уручене браћи Милинку и Милану Нинић. Књигу беседа светих отаца „Изгубисмо и овај дан душу“ добио је Хаџи Драгиша Стојковић, који је све ове године показивао своју дарежљивост и био уз цркву и хор, а књига беседа светог Василија Великог даривана је Драгану Спасојевићу – Сојету. Према речима Кокановића, дирљив тренутак био је када се хор поздрављао са Драганом Ткалац, једном од хорских певача, која одлази на даље школовање а која је оставила значајан траг у хору, песмом, трудом и добротом. За нови почетак и сећање на хор, она је на поклон добила „Књигу над књигама“.
Слободан Пајић