Црквени хор „Сабор српских светитеља“ из Бање Ковиљаче

Црквени хор „Сабор српских светитеља“ из Бање Ковиљаче основан је са благословом епископа шабачког Господина Лаврентија 12.септембра 2004. године при храму „Св.апостола Петра и Павла“ у Бањи Ковиљачи на иницијативу свештенства, а диригент, од самог оснивања хора, је протођакон Зоран Кокановић. Хор је за своје патроне и заступнике пред Господом изабрао Свете српске архијереје од Светог Саве до данас.
Црквени хор

Већ пуних тринаест година, певајући на светим Литургијама, концертима и другим јавним наступима, чланови хора умножавају таланте од Бога им дароване и приносе жртву свог труда на олтар цркве Христове. Велика већина певача никада раније није имала никакво хорско искуство и до сада је кроз хор прошло око 40 певача. Данас у хору активно пева око 25 појаца.
Од када је основан црквени хор па до данас, хорске пробе се редовно одржавају два пута недељно уз два краћа годишња распуста од десетак дана, после Божића и после храмовне славе „Св.апостола Петра и Павла“. У том временском периоду успели смо да научимо 110 композиција: духовних композиција српских, руских, бугарских и грчких композитора има 75, а световних такође од различитих композитора и различитих жанрова има 35. На репертоару хора се налази скоро комплетна Литургија Стевана Стојановића Мокрањца, али због мањег броја певача у хору, који углавном броји од 20 до 25, прилагодили смо избор композиција камерном ансамблу и то је комбинација музичких дела српских и руских композитора. У последњих неколико година, асистент диригента је Даница Кокановић. Приликом увежбавања нових композиција раде се одвојене пробе. Такав начин рада даје веома добре резултате и композиције се много брже савладавају.
Приоритет нашег хора је појање на Литургијама. Трудимо се да у просеку сваку другу недељу певамо Литургију, као и све велике црквене празнике у нашем храму и у другим храмовима и манастирима у нашој и осталим епархијама. Поред појања на Богослужењима активни смо и на концертима и другим јавним наступима у Бањи Ковиљачи и Лозници. Од оснивања па до данашњих дана певали смо укупно на 365 јавних наступа.
Крајем јула 2008. године, на позив митрополита пловдивског Николаја и градоначелника Првомаја, хор је отпутовао на турнеју у суседну Бугарску. У Пловдиву и Првомају је имао неколико изузетно запажених наступа и веома успешно је представио нашу Цркву и наш народ, као и нашу богату културу и наслеђе.
Хор је имао и веома запажен наступ на Госпојинским сусретима црквених хорова у Ваљеву на празник Рођења Пресвете Богородице 2008. и 2014. године и у Сребреници у Републици Српској 2008. и 2009. године на целовечерњим концертима.
Током 2009. године певали смо у Братунцу (Р.Српска) на Светосавској академији и у Руми на Видовданским сусретима.
У 2010. години поред појања на Архијерејским Литургијама, узели смо учешће у емисији „Жикина шареница“ која је снимана у етно селу „Сунчана река“ у Горњој Ковиљачи као и на целовечерњем концерту у Малом Зворнику.
Период од 2011. до 2017. године обележен је са доста концерата и путовања код наших драгих пријатеља у Бијељину, Мали Зворник, Љубовију, Тополу, Крушевац, Шабац као и у значајне светиње СПЦ-е, манастире: Студеницу, Пустињу, Сасе, Тавну, Троношу, Ваведење у Овчару. Велику захвалност дугујемо и нашим Архијерејима: Лаврентију, Милутину, Јовану (Пурићу), Лукијану, Константину, Василију, Давиду, који су нас позвали да појемо на Литургијама на којима су они служили.
Посебно место у летопису нашег црквеног хора заузимају поклоничка путовања по светињама наше цркве. Велико духовно богатство добили смо у манастирима Овчарско Кабларске клисуре, у манастирима Студеница, Градац, Ђурђеви Ступови, Сопоћани, Црна Река, у Фрушкогорским манастирима, манастирима Републике Српске, манастирима епархије Ваљевске и оно што је оставило најдубљи утисак за све чланове нашег хора је недаван боравак на Косову и Метохији. Захваљујући пријатељима хора, Дани и Хелмуту који су несебично материјално помогли наше путовање, били смо у Бањској, Грачаници, Архангелима и Богородици Љевишкој у Призрену, као и у Дечанима и Пећкој Патријаршији где смо након отварања овогодишњег Сабора СПЦ-е отпевали неколико композиција Његовој Светости Патријарху српском Г.Г.Иринеју као и присутним архијерејима.
Највећа награда и признање за наш хор је велики број људи који прате наш рад и посећују наше Васкршње концерте и Саборовање хорова. У зависности од места где се одржавају, сваки концерт је испуњен скоро до последњег места.
У Бијељини 2009. 2011. и 2015. године на фестивалу „Мајске музичке свечаности“ црквени хор „Сабора српских светитеља“ је освојио две сребрне и једну златну медаљу у категорији камерних хорова.
Свој четворогодишњи рад хор је крунисао Концертом духовне и световне музике 5. октобра 2008. године у великој дворани Кур-салона у Бањи Ковиљачи. Гости концерта били су епископ ваљевски Г.Милутин и свештеници бугарског града Првомаја.
После пуних тринаест година рада, хор „Сабора српских светитеља“ већ заузима запажено место у свету духовне хорске музике, а као резултат тог рада су и осам Васкршњих целовечерњих концерта који су одржани у Бањи Ковиљачи и Лозници.
На дан хорске славе 2009. године установљено је Саборовање хорова које ће се ако Бог да, одржавати сваке године. До сада смо организовали осам Саборовања на којима су нам били у гостима хорови из: Бијељине, Краљева, Чачка, sa Орида, Тополе, Нових Бановаца, Шапца, Крупња, Ваљева, Крушевца и Бања Луке.
Што се тиче планова, у припреми је девето Саборовање хорова у септембру поводом хорске славе, снимање ЦД-а и ако Бог да путовање у Грузију на предлог светогорског монаха из Грузије.
Крајем јуна месеца организована је аудиција за Дечји црквени хор при храму Сретења Господњег у Горњој Ковиљачи са којим ће радити Даница Кокановић. То је изузетна прилика да се у будућности из дечјег хора стварају нови певачи за црквени хор у Бањи Ковиљачи. Треба напоменути да је огроман успех одржати хор у месту које има тек нешто више од 5.000 становника.