Освећење цркве у Горњој Ковиљачи

   Црква посвећена Сретењу Господњем, подигнута у склопу Спортско-рекреативног комплекса Сунчана река у Горњој Ковиљачи - освећена је. Чин освећења обавио је владика шабачки Лаврентије у присуству више свештеника и верника са обе обале Дрине. Храм на обали смарагдне Дрине о којем су "Вести" писале саградили су ктитори Зоран Мирковић, власник Сунчане реке и Зоран Митровић уз подршку других добротвора и народа овога краја.
   Чин освећења почео је испред храма који су уз благослов епископа Лаврентија, како је на почетку рекао Драган Бајић, свештеник из Бање Ковиљаче, градили ктитори са верним народом Горње Ковиљаче и других крајева.
   - Ово је најлепши од Бога дар за овај крај и људе који у њему живе. Први пут овде одјекују црквена звона.
   Сунчано јутро најавило је одличан дан за окупљање и догађај коме многи присуствују само једном у животу. Док се на самој обали на ражњу вртео во од 350 килограма и крчкао војнички пасуљ за 1.000 душа крај црквеног звона поред храма озбиљног израза лица стоји Милан Цветиновић, звонар цркве у Бањи Ковиљачи.
   - Припала ми је дужност и част да звоним на данашњи дан. Први пут одавде ће одјекивати црквено звоно које ће се истовремено чути у две државе јер ће његов "глас" преносити и преко Дрине. Није мала ствар саградити цркву, а овом народу из Горње Ковиљаче овакав храм је био потребан - каже док чека тренутак када ће покренути звоно.
   Док је владика Лаврентије обављао чин освећења лица ктитора, два Зорана, озбиљна и достојанствена, као да се сећају се дана када су започели храм, новембра прошле године када је владика освештао темеље, труда, жеље и љубави уложених у ово "парче неба на земљи".
   - Све време док смо освећивали цркву молио сам се Богу за оне који су уложили труда и љубави да је подигну, да је озидају, да је дарују својој цркви и своме роду - рекао је владика после литургије.
   После чина освећења ктиторима је додељен орден владике Светог Николаја српског којим их је одликовала епархија шабачка, а грамате су добили Здравко Поповић и Дане Спасојевић. Како је Зоран Мирковић рекао, Горња Ковиљача није могла дочекати радоснији дан од дана освећења нове цркве.
   - Подигосмо дом Богу, учинивши га тако станарем нашег села и најмилијим суседом. Свако се радује када добије доброг комшију, на кога се може ослонити у невољи и веселити се у радости, а нама се срећа управо догађа освећењем храма Сретења Господњег.
   У градњи храма су учествовале мајке Горње Ковиљаче, добротвори Здравко Поповић и Дане Спасојевић, прота Драган Бајић, као и многи други.
Великом догађају присуствовао је градоначелник Лознице Видоје Петровић са руководством града, бројне угледне званице и верници из више оближњих места са десне и леве обале Дрине.