Госпојински сусрети хорова у Ваљеву

   У старословенској речи „чeловек“, кованици двеју речи – чело и вечност, дато нам је назначење човека. Његов земаљски живот пут је који води до вечности. Човек је састављен од две природе – телесне, о чијој се исхрани увек много говори, и духовне, која се храни молитвено и евхаристијски. Такође, култура и уметност важне су сфере човековог живота и у стваралаштву на тим пољима види се лице Творца. Уметност мора бити повезана са култом, односно обожавањем Оног који је највећи уметник, а то је Бог, беседио је духовник Црквеног хора „Хаџи Рувим“ протонамесник Бранко Чолић на 14. Госпојинским сусретима црквених хорова у ваљевском Центру за културу.
   – Бог је створио најсавршенији инструмент – глас, који извире из дубине бића човековог. Душа треба да буде резонатор, а срце орган који даје праву интонацију. Псалмопевац Давид каже „срце скрушено и смирено Бог неће одбацити…“. Благодат Светог Духа једина је права инспирација и ово вече је вече праве уметности која слави Господа. Оно је продужетак богослужења и у књигу вечности биће уписано – поручио је протонамесник Бранко Чолић, духовник Мешовитог црквеног хора „Хаџи Рувим“ из Ваљева.
   У истински празник духовне музике, под слоганом „Певаћу Богу моме док постојим“, поклонике хорског певања увео је ђакон Душан Новаковић. Од најмлађих учесника – Дечјег хора „Хаџи Рувим“, ређале су се песме које славе Господа. Добро познате литургијске напеве, модерне духовне композиције, понеку изворну песму и, у част стогодишњице упокојења Стевана Стојановића Мокрањца, руковети знаменитог српског композитора, извели су Дечји и Мешовити црквени хор „Хаџи Рувим“ Ваљево са диригенткињама Вањом Драгојловић и Милицом Степановић-Бабамилкић, затим Црквени хор“ Свети цар Константин и царица Јелена“ из Сомбора под управом Милана Радишића и хор „Сабора српских светитеља“ из Бање Ковиљаче, којим диригује протођакон Зоран Кокановић.
   На крају сабрања, додељене су Архипастирске грамате за 20 година чланства у хору „Хаџи Рувим“ Милици Степановић-Бабамилкић, Гордани Колџић и Владимиру Флорјанчићу. Такође, Црквена општина Ваљево при Храму Покрова Пресвете Богородице за десетогодишње чланство наградила је граматама Миру Благојевић, Милену Илић, Стану Ђекић и Златка Нинића. Дипломе и пригодни поклони уручени су свим учесницима Госпојинских сусрета црквених хорова.

 
Ј. Ј.
Извор: Епархија ваљевска