Концерт у Сребреници

   На позив Општине Сребреница и свештеника Жељка Теофиловића Црквени хор из Бање Ковиљаче је 07. јула 2008. године, на Ивањдан у Сребреничком дому културе приредио  концерт  у оквиру Петровданских дана који се одржавају у знак сећања на страдале Србе у Сребреници и околини 1992.  године у време грађанског рата на подручју Босне и Херцеговине.
   Тужна слика порушених, оронулих и  изрешетаних кућа и зграда остала је у нама. Колико суза, бола,  патње и страдања је донео тај несрећни рат деведесетих? Колико ли је мучено, нестало, убијено и прогнано? Тешко је гледати успомене негдашњег страдања,  а како је  то преживети, питамо се? Због свих поменутих околности и због нашег народа кога су многи на овим просторима заборавили , ми  верујући људи  на Ивањдан смо у Сребреници.
   Певали смо из срца и добијали велике аплаузе али сузе које су блистале у нашим очима нису се дале сакрити.
   По завршетку концерта разговарали смо са нашим народом који тешко и мукотрпно живи. Обаћали смо да ћемо поново доћи и да их нећемо заборавити.
 
Конферанса за концерт
 
   Високопречасни оци, драга браћо и сестре, поштоване  даме и господо, помаже Бог. Добродошли на концерт Црквеног хора „Сабора српских Светитеља“ из Бање Ковиљаче. Црквени хор у Бањи Ковиљачи основан је 12. септембра 2004. године на дан преноса моштију светог Александра Невског. Иницијатива за оснивање хора при храму светих првоврховних апостола Петра и Павла потекла је од свештеника, Стојше Јагодића и Драгана Бајића, као и од многих побожних људи који су осећали потребу да својим појањем украсе свештена Богослужења наше Свете Цркве. Хор је за своје патроне и заступнике пред Господом изабрао Свете српске архијереје од Светог Саве до данас. Већ непуне четири године, певајући на светим Литургијама, чланови хора умножавају таланте од Бога им дароване и приносе жртву свог труда на олтар цркве Христове.  Вечерас, на Ивандан, налазимо се пред вама у мученичкој Сребреници, добротом свештеника Жељка Теофиловића.У првом делу концерта претставићемо вам се следећим композицијама:
 
 
- „Оче наш“ - народног напева
- „Тропар светим апостолима“ – народног напева
- „Свјете тихиј“ – Дворецки
- „Ниње отпушчајеши“ – прота Мирко Павловић
- „I антифон – Благослови душе“ – Ст Ст Мокрањац
- „Придите поклонимсја“ – руског напева
- „Свјатиј Боже“ – Владимир Ђорђевић
- „Иже херувими“ - Ковалески
 
 
   На репертоару хора налазе се композиције српских, руских, и бугарских аутора духовне музике, као и песме из пребогате ризнице српске народне традиције. После скоро четири године рада, хор „Сабора српских Светитеља“ већ заузима запажено место у свету духовне хорске музике, што доказује и наше гостовање вечерас. У наставку концерта препуштамо вас лепоти следећих духовних композиција:
- „Канон евхаристије“ – Теофановски
- „Тебе појем“ – руског напева
- „Достојно јест“ – Бортњански
- „Марије Дјево чистаја и Агни Партене“- византијског напева
- „Богородице Дјево“ – византијског напева
- „Воскресеније Твоје“  - Корнелије Станковић
- „Скажи ми Господи“ – Владимир Ђорђевић
- „Многаја љета“ - патријаршијско