Други Васкршњи концерт

   Желећи да празник Васкрсења Христовог што достојанственије прославимо, организовали смо други Васкршњи Концерт духовне и изабране световне музике 06. априла 2010. год.  у Вуковом дому културе у Лозници.
   Најпре су се чуле речи о Првом Васкршњем Концерту који је одржан тачно пре годину дана у Кур-салону у Бањи Ковиљачи. Потом су се смењивале речи Премудрости Соломонових, завештање  песме и појање Васкрслом Христу. Хор је најпре извео неколико духовних композиција посвећених Васкрсењу Господњем а затим са оркестром Вожд наше изворне и  традиционалне песме прилагођене за хорско певање.
   Посебну пажњу публике привукли су соло певачи: Миомир Самуиловић, Иван Поповић и Драгана Ткалац.
   Оваквим стваралаштвом којим се негују праве вредности достојне пажње и дивљења постиже се много. Видело се и чуло предивно сазвучје: Црквеног хора и оркестра Вожд, вере и културе,  духовне и световне песме. Пуно учесника на сцени под диригентским руковођењем протођакона Зорана Кокановића певају и свирају као један, а то је и циљ сваког хришћанског и стваралачког сабрања.
   Духовне песме доносе мир и радост  души, а наше народне, осећања и емоције које истовремено побуђују  радост и сузе.
   Свештеник је на крају говорио о потреби чувања своје вере,  песме, језика, писма, земље и гробова својих предака. Поштујмо туђе а изнад свега љубимо своје.  У песми је моћ јер она подиже душу са земље на небо. Заблагодарио је: свештенству, монаштву, свим гостима, и добротворима који све ове године помажу хор. Посебно је истакао три личности: Дану Пурић, Хелмута Лидија и Слободана Гаврића који непрестано брину о  својој Цркви, Црквеном хору и нашој сиротињи. Они су за све учеснике на сцени припремили пригодне дарове и то: за наше госте из оркестра Вожд Свето Писмо Новог Завета, а за све  чланове хора по књигу свештеника Саве Банковића „Грешне душе“.
   Наша публика је много видела, чула а највише доживела. Икона на којој је изображен Христов пут за Емаус, свећа која је обасјава, украшена корпа са васкршњим јајима, реч живота, песма Васкрслом Христу и песма роду, остављају траг у нашим срцима који нас подсећа: ко смо, чији смо потомци  и којим путем треба да ходимо.   
                                 
                         ХРИСТОС ВАСКРСЕ! ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!
 
програм концерта:
 
1. Христос Воскресе - К.Станковић
2. Отче наш - Д.Максимовић-Думакс
3. Ангел вопијаше - Л.Гавриловић
4. Воскресеније Твоје - К.Станковић
5. Њест свјат - С.Ст.Мокрањац
6. Во царствии Твојем - Д.Христов, соло Драгана Ткалац
7. Тебе појем - С.Ст.Мокрањац
8. Пресвјатјеј Богородицје - П.Чесноков
9. Полијелеј - анонимус
10. Српкиња - И.Бајић
11. Оро се вије - арр.Ј.Гавриловић
12. Друга руковет - С.Ст.Мокрањац
13. Тамо далеко
14. Свилен конац - М.Поповић-Захар
15. Лозничанка - оркестар Вожд/арр.Д.Кокановић
16. Док Лозница мирно спава - оркестар Вожд/арр.З.Кокановић
17. Ово је Србија
18. Ја немам друге земqе сем Србије - оркестар Вожд/арр.З.Кокановић