Трећи Васкршњи концерт

  Појањем Васкршњег тропара „Христос Воскресе“ отпочео је Трећи Васкршњи концерт црквеног хора „Сабора српских светитеља“ из Бање Ковиљаче. Благодарећи пре свега Васкрслом Господу као и нашем архипастиру Његовом преосвештенству епископу шабачком Господину Лаврентију који је заједно са нама поделио радост највећег хришћанског празника, приуштили смо многобројној публици, у прекрасном амбијенту Кур салона, вече за памћење. Многобројно свештенство наше епархије такође је учинило велику част свим учесницима у програму својим присуством.
   Концерт је осмишљен тако да посетиоци могу да уживају у појању духовних и световних композиција нашега хора којим од оснивања диригује протођакон Зоран Кокановић, али и да се духовно окрепе слушајући предивне речи и беседе св. владике Николаја које је за ову прилику одабрао духовник нашег хора јереј Драган Бајић, а произносили су их Драгана Јагодић и Иван Поповић. У првом делу концерта на репертоару су била дела духовне музике од К.Станковића, Л.Гавриловића, Г.Ломакина, В.Ђорђевића, А.Архангелског, Д.Христова и С.Ст.Мокрањца, док је други део био прожет патриотским осећањима јер су се певале композиције са Косова, које су код публике будиле посебне емоције. Велику помоћ смо имали од наших старих пријатеља, оркестра „Вожд“ из Лознице који је својим умилним свирањем дао посебну ноту целом овом догађају. Мало је речи које би описале наша осећања и радост што смо још једном успели да у овим данашњим временима, код нама драгих људи, измамимо осмехе и задовољство након одржаног концерта. Поред редовног појања на св. литургијама, саставни део наше мисије је и да на овакав начин људима приближимо лепоту хорске песме. Као што смо рекли и после Првог Васкршњег концерта, жеља нам је да сваке године по Васкрсу одржавамо наш годишњи концерт, а за нашу хорску славу установили смо „Саборовање хорова“ које је већ одржано два пута.
   Велики подстрек за наш даљи рад су и речи нашег преосвећеног владике Лавренита на крају концерта: „Ово вече браћо и сестре, врхунац је Ускршње радости у моме животу. Дубоко сам благодаран хору нашем и оркестру, на овим најлепшим тренуцима радости, среће, на овим лепим речима, на лепим мелодијама које ће грејати моје старачко и родољубиво срце још годинама и годинама“.
   Молимо се Васкрслом Господу да нам дарује снагу како би  и даље били на правом путу наше вере, проносећи и величајући име Господње.
Христос Воскресе, Ваистину Воскресе!
 
програм концерта:
 
1. Христос Воскресе - К.Станковић
2. Боже правде - Д.Јенко
3. Ангел вопијаше - Л.Гавриловић
4. В’памјат вјечнују - Г.Ломакин
5. Скажи ми - В.Ђорђевић
6. Ниње отпушчајеши - А.А.Архангелски
7. Њест свјат - С.Ст.Мокрањац
8. Во царствии Твојем - Д.Христов, соло Драгана Ткалац
9. Хвалите -  Д.Бортњански
10. Што се боре мисли моје
11. Свилен конац - М.Поповић-Захар
12. Ластавице - соло Иван Поповић
13. Еј, драги, божурове сади - народна, соло Јована Поповић
14. Куде си пошла, мори Цвето - народна, соло Драгана Ткалац
15. Видовдан - арр. Д.Младеновић
16. Ајде Јано - арр.Ј.Гавриловић/текст А.Сарван
17. Лозничанка - оркестар Вожд/арр.Д.Кокановић
18. Док Лозница мирно спава - оркестар Вожд/арр.З.Кокановић
19. Ово је Србија
20. Ја немам друге земље сем Србије - оркестар Вожд/арр. З.Кокановић