Девето Саборовање хорова

   У организацији Црквеног хора „Сабор српских светитеља“ из Бање Ковиљаче, одржано је девето Саборовање хорова, а концерт је приређен на бањској тераси Специјалне болнице за рехабилитацију "Бања Ковиљача".
   Гости саборовања, које се одржава поводом крсне славе хора домаћина, били су црквени хорови "Деспот Стефан Лазаревић", који делује при Храму Светог Марка у Београду, и "Свети Јован Богослов" из Шапца.

- Наш црквени хор основан је са благословом епископа шабачког, владике Лаврентија 12. септембра 2004. године на дан преноса моштију светог Александра Невског. Иницијатива за оснивање хора при храму светих првоврховних апостола Петра и Павла потекла је од свештеника Стојше Јагодића и Драгана Бајића, као и од многих побожних људи који су осећали потребу да својим појањем украсе свештена богослужења бањске цркве – каже протођакон Зоран Кокановић, диригент хора "Сабор српских светитеља".

извор: Блиц 10.9.2017.

Хор „Деспот Стефан Лазаревић“ при храму "Св.Марка" у Београду 

   Из престоног Београда, из једног од најлепших и највећих храмова Балкана, цркве светог апостола Марка, долази нам хор који од 2004. године носи назив мудрог и великог деспота Стефана Лазаревића, владара и песника.
   Хор је наследник једног од најстаријих хорова Београда, некада мушког хора, Академског певачког друштва „Обилић“ . У периоду после Другог светског рата, хор је своје уточиште нашао под сводовима световазнесењског храма, а од 1970.године прелази у свој садашњи дом, цркву светог Марка, у којој од тада појањем украшава свете Литургије и проноси славно име оснивача престонице Стефана Високог, широм света.
   Хором су кроз његову историју руководили славни диригенти, попут великог Жарка Цвејића, чувеног баса и првака београдске опере. Од средине седамдесетих хор је водио Георгије Максимовић, када хор од мушког постаје мешовити.
   Данас хором руководи уважени професор, магистар Предраг Миодраг, дугогодишњи предавач црквеног појања на катедри Богословског факултета Српске православне цркве и један од најискуснијих диригената данас. Радио је са мушким и мешовитим камерним хором Богословског факултета, са којима је, као и са хором „Деспот Стефан Лазаревић“ освајао бројне награде на престижним хорским смотрама и такмичењима. Један је од оснивача фестивала хорске музике „Хорови међу фрескама“, чији је уједно и вишеструки лауреат. 

црквени хор "Св.Јован Богослов" из Шапца

   Из града у који је стигао први клавир у Србији, који је имао први оркестар, из града чија историја памти скоро двадесет певачких друштава и хорова, испод омофора нашег владике Лаврентија и из катедралног храма наше Богом чуване епархије шабачке, храма светих апостола Петра и Павла, долази нам црквени хор „Свети Јован Богослов“. 

   1978.године у шабачкој цркви основан је мушки октет, који је 1985.године прерастао у мушки камерни хор, којим је руководио и дириговао свештеник Томислав Лукић, данас директор и духовник хора. За свога патрона хор је 1995.године изабрао светог апостола Јована Богослова, од када и носи његово име, а годину дана касније хор је прерастао у мешовити, започевши ново поглавље у својој историји и деловању. Под диригентским палицама професора Петра Далоша, Слађане Милинковић и Марице Пријовић хор је певао на Богослужењима шабачког храма, не занемаривши ни концертну делатност и учешће у културном и јавном животу града, што наставља и са садашњим диригентом, професором Снежаном Ранковић – Ђерић. Као признати шабачки музички педагог, стицала је искуство у раду са децом, са дечијим хором, као и са женским хором Културно-уметничког друштва „Абрашевић“, а уметничко руковођење црквеног хора „Свети Јован Богослов, преузела је 2004.године. Добитник је многобројних награда на домаћим и иностраним хорским смотрама са сва три хора.

   Као што сваки добар домаћин последњи куша од трпезе љубави коју је припремио, вама се на крају вечерашњег саборовања представља хор домаћин, црквени хор „ Сабора српских светитеља“
Вечерас смо међу браћом најмлађи, али са великом љубављу и трудом већ пуних тринаест година радимо и плодове свог рада приносимо на олтар цркве Христа Спаситеља.
   На иницијативу наших свештеника, а благословом нашег епископа Лаврентија, 12.септембра 2004.године, при храму светих апостола Петра и Павла у Бањи Ковиљачи, основан је мешовити црквени хор. За патроне смо изабрали све свете архијереје нашег рода од светога Саве до данас, у чију част смо и установили ову манифестацију.
   Иза нас је велики број отпеваних богослужења, концерата и наступа на многим културним догађајима, а у сећању нам остају путовања по светињама отаџбине, братске републике Српске, комшијске Бугарске и дивна дружења са певачима пријатељских хорова. Срцем смо се везали за Призрен и светиње Косова, као и за нашу Троношу која за неколико дана прославља 700 година постојања. Поносни смо на наступе на хорским смотрама, а посебно на освојену златну медаљу на „Мајским хорским свечаностима“ у Бијељини 2015.године.
   Од наше музичке колевке до данас, подизао нас је и водио наш диригент протођакон Зоран Кокановић, наставник музичке културе и велики хорски ентузијаста, који је хорске стазе утабавао у Крупњу са својим првим хором „Света три јерарха“. Четири године радио је са оба хора, а плод тог рада и сарадње била је и хорска академија „Духовна лира“, чији је оснивач био, у светониколајевском манастиру на Соко-граду. Кроз свој рад на пољу хорског певања сарађивао је са нашим најпризнатијим и највећим диригентима.