Одржано Друго Саборовање хорова у Бањи Ковиљачи
 

Друго Саборовање хорова

Одржано Друго Саборовање хорова у Бањи Ковиљачи
 
   Наш  Црквени хор „Сабор српских светитеља”  из Бање Ковиљаче  12.септембра 2010. године прославио је своју крсну славу и поводом свог шестогодишњег рада организовао „Друго Саборовање хорова“.  Угледали смо се на велике ствараоце који су већ организовали сусрете хорова у храму Светог Саве, Руми, Ваљеву и др. На неким сусретима учествовао је и наш хор и имао прилику да од других много научи.
   Радо се сећамо и Првог Саборовања. Било је то вече за памћење  јер смо у велелепној Дворани Кур салона окупили неколико хорова из Србије и Републике Српске, који су се представили и показали на који начин чувају песму и негују културу. Ове године смо одлучили да у нашем храму организујемо вече духовне и изабране световне музике чије речи и извођење не нарушавају дух и тишину светиње.  Ово  је јединствена прилика да се у  Бањи  Ковиљачи, нашој порти и храму, сусретну људи који стварају и приносе свој дар Богу.
   „Тачно пре шест година је основан хор при храму светих апостола Петра и Павла. Певао је Литургије у нашем храму, али и у другим црквама и манастирима,  наступао у великим и малим дворанама, домовима културе, а вечерас са посебном радошћу поново пева у храму. Убудуће најчешће ће певати на овом светом месту: где се слуша тишина, радује душа и диви људско око. Речима је тешко описати предиван амбијент храма у коме одзвања песма која подиже успавану душу људску од земље на небо“ – рекао је свештеник  у поздравној речи. 
   Са нама је наступао Црквени хор „Опленац“ који је дошао из срца Србије, наше прелепе Шумадије, из Тополе. Пева у храму светог Ђорђа,  задужбини Карађорђевића кога краси јединствен мозаик. Хором је дириговала Марија  Ракоњац  професор виолине  у  ОМШ 'Стеван  Христић' у  Младеновцу.  Црквеним хором „Сабора српских светитеља“  дириговао  је Зоран Кокановић, ђакон нашега светога храма, под чијим сводовими је приређено вече за  памћење.
   Песму су певали хорови, а речи „ о Завештању цркава Стефана Немање“  произносио је Иван Поповић, хорски певач.
   Највећу пажњу публике изазвао је заједнички наступ оба хора  који су на крају извели две композиције : „Оро се вије“ и „Ово је Србија“. Био је то дирљив призор који не оставља човека равнодушним, већ буди емоције, понос и радост.
   На крају, присутнима се обратио свештеник Драган Бајић, духовник хора и уручио диплому  диригенту Црквеног хора „Опленац“ Марији Ракоњац и захвалио се свим гостима који су из Тополе  дошли на предивно вече које даје пуноћу и смисао протеклом дану.
   Наши хорски певачи били су у новом руху. Красио га  је предиван вез у који је уткана молитва и песма једне верујуће и даровите жене.
   Све хаљине и кошуље даровали су Хелмут Лиди и Дана Пурић из Бање Ковиљаче. Породица једног певача  дирнута добротом, простодушношћу и дарежљивошћу нашега Хелмута који је недавно примио Православље, у име Црквеног хора припремила је необично уздарје, корпу плетену од прућа у коју је смештен дух, култура, традиција и лепота нашег народа.  Све што је у њој је српско, оно по чему нас свет познаје. Корпа у коју је стала цела Србија. Био је то јединствен призор који је изазвао дуге аплаузе и побудио емоције.
   Дружење је настављено у парохијском дому  уз лепу песму свих певача и гостију.       
   Пошто Саборовање прелази у традицију желимо да наставимо одржавање ове манифестације и наредних година  у организацији нашег хора, а уз помоћ свих људи добре воље.                                              

© 2017 Хор Сабор Српских Светитеља - Бања Ковиљача. Сва права задржана.