Црквени хор из Бање Ковиљаче
наступао у Бугарској

Литургија на Крстовој Гори у Бугарској

Црквени хор из Бање Ковиљаче
наступао у Бугарској

   Црквени хор 'Сабор српских светитеља' из Бање Ковиљаче који постоји четири године и којим диригује протођакон Зоран Кокановић у периоду од        18 -22.  јула 2008.  године на позив православног народа Бугарске посетио је њихову земљу.
   Ово путовање и наступ реализовани су захваљујући доброј вољи многих људи из Бање Ковиљаче и Лознице у чију част ће се на јесен одржати концерт на коме ће бити додељене захвалнице. Но највећа заслуга припада Марији Спасојевић нашем хорском певачу која је пореклом из Бугарске а сада је удата и живи у нашем месту. Она је осмислила и у потпуности остварила ово величанствено путовање које ће се дуго памтити.
   Ми ходимо путем Светога Саве и као он поред поштовања својих светиња поштујемо и светиње других народа. Зато смо се најпре поклонили највећој Бугарској светињи Крстовој Гори која нас подсећа на наш манастир Острог. Удаљена је 70 километара од од Пловдива и налази се на 1450 м.  надморске висине као предивна творевина Божја која оставља неизбрисив траг у нашим срцима. Тачно у поноћ 19. јула на платоу испред цркве служена је света Литургија на којој је певао Црквени хор из Бање Ковиљаче са благословом митрополита пловдивског Николаја.  Био је то дирљив прозор где  на врху планине у сред ноћи мноштво верног народа по падинама око манастира са упаљеним свећама приноси молитву Богу. Иако исцрпљени и уморни од пута наши певачи у светињи се духовно окрепљују певајући Богу.
   Сутрадан смо се поклонили светињи манастира Бачково који је прави  пример Византије и који нас подсећа на наш манастир Хиландар.
   Истог дана  у граду Првомај примио нас је градоначелник Ангел Папазов који нам је показао лепоте свога града и пожелео добродошлицу. У Скупштини града приређен је свечани ручак коме је присуствовао и градоначелник. Он је био наш верни пратилац и највећи добротвор овог путовања.
   У недељу, Црквени хор је наступао у цркви светог Георгија где су биле присутне све значајне личности тога града.  Свештеник Георгије је поздравио хор пожелевши добродошлицу и захвалио се на предивном певању. У име хора присутне је поздравио и захвалио се свештеник Стојша Јагодић и позвао грађане Првомаја да буду наши гости. Велику трпезу љубљви у црквеној трпезарији припредио је Белгијанац  Дидие Галупс који је примио православну веру и био наш добри домаћин. Свим хористима су уручени дарови који ће их подсећати на овај град и на православни Бугарски народ. Ми смо такође даровали све људе који су помогли остварење овог  дела и захвалили се дирљивим речима на топлоти, пажњи, љубави и гостопримству. Рекли смо да желимо да их ови дарови сећају на једну групу певача која је кроз Бугарску пронела песму Богу и песму своје земље. Треба истаћи да су у суботу и недељу увече у прекрасном етно амбијенту приређени наступи хора,  вечера и дружење од стране Бугарских предузетника.
   Хор је посетио и милионски град Пловдив  где је певао у најстаријој цркви посвећеној св. цару Константину и царици Јелени.
   У понедељак 21. јула у Софији смо посетили прелепе и раскошне цркве: св.Александра Невског, св.Николе и св. Недеље у којој почивају мошти нашег краља Милутина. У свим црквама хор је отпевао по неколико композиција и уживао у изузетној акустици.
   Ово је прекрасна прича у коју је уткано ново искуство, нова нада и додатна мотивација да наставима да градимо наш хор позивајући све људе добре воља да  нам се придруже и постану део нас, део хора који је кроз Бугарску певао предивну песму и оставио видан траг.                                                      

© 2017 Хор Сабор Српских Светитеља - Бања Ковиљача. Сва права задржана.