Литургија у Бањи Ковиљачи

   Већ дужи временски период говори се о потреби оснивања Црквеног хора при храму  светих апостола Петра и Павла у Бањи Ковиљачи. Коначна одлука да се са речи пређе на дело донета је у лето 2004. године. Иницијатори овог стваралаштва су свештеници ковиљачке цркве.
   Угледали смо се на друге храмове у којима постоје хорови  и руководили смо се само једним начелом, „да Божанствену Литургију учинимо још величанственијом“.
     Први задатак је био пронаћи диригента који ће руководити хором. Постигли смо договор и одлучили да хором диригује Зоран Кокановић, ђакон и наставник музичке културе из Лознице. Он већ диригује Црквеним хором “Света три јерарха“ из Крупња и има довољно искуства које може пренети на нас. Посебно нас је привукло његово познавање Литургијског поретка јер је у ђаконском чину а то је веома битно за леп и хармоничан склад који треба да је присутан на Служби Богу.
     Да ли ћемо успети да привучемо довољан број певача био је велики знак питања. Организовали смо аудицију и Богу хвала успели у томе. Окупили смо двадесетак људи различитих професија са даром певања али без музичког искуства. Аудиција је одржана 12. сепрембра 2004. године на дан светог Александра Невског.
     Треба истаћи да у хору певају три свештеника наше цркве и то: старешина цркве Стојша Јагодић, Јован Почуча и Драган Бајић.
    За славу хора смо узели „Сабор српских светитеља“, празник и дан када славимо све Архијереје наше Српске православне цркве .
    Са благословом Божијим почињемо, а да ли ћемо успети, какав труд и жртва нам предстоји, и докле ћемо стићи , о томе ће сведочити време које је пред нама и људи који су уз нас.