Осмо Саборовање хорова

"Црквени хор "Сабор српских светитеља" из Бање Ковиљаче домаћин је осмог "Саборовања хорова", које је вечерас одржано Дому културе "Александар Саша Петровић".
    Гости манифестације у којој су протеклих година учествовали хорови из Бијељине, Краљева, Чачка, са Орида, Тополе, Нових Бановаца, Шапца, Крупња, Ваљева, Крушевца, били су чланови Мушког камерног ансамбла "Свети Платон бањалучки" из Бањалуке, којим диригује магистар Арсен Чаркић, професор клавира и корепетиције.
   - Наш хор је основан пре десет година благословом епископа бањалучког Јефрема, имајући у виду да је древна пракса једнородних хорова скоро потпуно напуштена, изузев по манастирима уз још пар изузетака. Састав већином чине искусни појци који су искуство стицали по нашим најуспешнијим хоровима - казао је диригент Чаркић.
   Ансамбл је освајао многобројна признања и награде попут награде "Војислав Илић" за најбољи хор такмичења "Хорови међу фрескама", "Гран при" на Мајским музичким свечаностима и друге.
   Поред музике српских и руских духовних композитора, на свом репертоару негују нашу традиционалну народну песму, а поводом десетогодишњице рада у припреми је и објављивање звучног записа.
   Домаћини, чланови Црквеног хора "Сабор српских светитеља", обележили су дванаест година успешног рада и сарадње са хоровођом, протођаконом Зораном Кокановићем, а заједно са гостима из Бањалуке на крају концерта извели су композиције Мокрањца и Исидора Бајића.

Блиц 24.9.2016. 

© 2017 Хор Сабор Српских Светитеља - Бања Ковиљача. Сва права задржана.