Конферанса за концерт у Дископатији
   Поштоване даме и господо, добро... " />

Концерт у Дископатији

Конферанса за концерт у Дископатији
   Поштоване даме и господо, добро вече и добродошли. Вечерас ће вам се претставити црквени хор „Сабора српских светитеља“ из Бање Ковиљаче.
На дан преноса моштију светог Александра Невског, 12. септембра 2004.године, на иницијативу наших свештеника Стојше Јагодића и Драгана Бајића и многих побожних људи који су осећали потребу да својим појањем украсе свештена Богослужења наше Свете Цркве, основан је црквени хор, благословом нашег владике Лаврентија.
   Хор је за своје патроне и заступнике пред Господом изабрао све Свете српске архијереје од Светога Саве до данас.
 Већ непуних пет година, певајући на светим Литургијама, чланови хора умножавају таланте од Бога им дароване и приносе жртву свог труда и своје љубави на олтар Цркве Христове.. Молитве смо приносили Господу и широм наше земље: у светињама Троноше, Соко града, Тавне, Врдника, Јазка, манастира  у Сасама, саборне цркве у Сремским Карловцима и многим другим.
   На Ивањдан претпрошле  године хор 'Сабора српских светитеља је одржао целовечерњи концерт у Сребреници, у оквиру 'Петровданских свечаности'  којима се обележава годишњица страдања сребреничких Срба.
   Крајем јула прошле године, на позив митрополита пловдивског Николаја и градоначелника Првомаја, хор је отпутовао у суседну Бугарску. У Пловдиву и Првомају, хор је имао неколико изузетно запажених наступа и веома успешно је претставио нашу Цркву и наш народ, као и нашу богату културу и наслеђе.
   Прошле године, рад црквеног хора обележили су наступ на ревијалној смотри хорова „Госпојинским сусретима“ у Ваљеву и велики концерт пред домаћом публиком у препуној дворани „Кур-салона“, као и узвратна посета наших драгих гостију из Бугарске.

 У првом делу нашег концерта чуће те:

-„Свјете тихиј“- Дворецки
-„Ниње отпушчајеши“- прота Мирко Павловић
-„Свјати Боже“- Владимир Ђорђевић
-„ Канон евхаристије“- Теофановски
-„Достојно јест“- Бортњански
-„Воскресеније твоје“- Корнелије Станковић
-„Скажи ми Господи“- Владимир Ђорђевић
   Посебну захвалност дугујемо овој установи, Специјалној болници за рехабилитацију у Бањи Ковиљачи, њеном директору господину др Николи Сремчевићу и свим његовим сарадницима, медицинском и помоћном особљу који „као много капљица раде заједно у једном водопаду“, који су увек великодушно излазили у сусрет свим нашим потребама.

Сада вас препуштамо лепоти неких од најлепших народних песама:

- „Гледам бајну зору“
- „Оро се вије“
- „Српкиња“
- „ Тамо далеко“
- „Ово је Србија

© 2017 Хор Сабор Српских Светитеља - Бања Ковиљача. Сва права задржана.