Једанаесто Саборовање хорова

Црквени хор „Сабор српских светитеља“ из Бање Ковиљаче организовао је јуче (13. септембра) 11. саборовање хорова у великој сали Кур-салона и уједно обележио 15 година свог рада и постојања. Била је ово прилика да публика види и управо штампан „Литургијски зборник“ са православном хорском музиком у литургијској традицији српске цркве, коју је објавио хор, а на концерту су као гости наступили чланови мешовитог хора   СПКД „Просвјета“ из Брчког и Црквеног хора „Свети Стефан Дечански“ из Новог Сада.
   У недељу је празник Свих Срба светитеља, који је наша крсна слава, а ми смо у сусрет томе организовали по једанаести пут саборовање хорова и обележавање петнаестогодишњег јубилеја. Нашем позиву да увеличају славље одазвали су се хорови из Брчког и Новог Сада, а за све нас је посебно значајно представљање „Литургисјког зборника“ који смо последњих годину и по дана марљиво припремали – каже протођакон Зоран Кокановић, руководилац хора и додаје да је све рађено уз благослов владике Лаврентија и Манастира Хиландара, где је урађена комплетна техничка припрема зборника.
   Вредну ризницу добиће на поклон сваки члан хора поводом деценије и по рада, а у њој су ноте припремљене за литугије и друге свечаности, химне и тропари, похвалне песме светитељима, на једном месту више од стотину композиција различитих аутора, а могу је користити сви аматерски хорови у свом раду.
Црквени хор „Сабор српских светитеља“ основан је при храму „Светих апостола Петра и Павла“ у Бањи Ковиљачи 12. септембра 2004. године уз сагласност Епархије шабачке и владике Лаврентија на иницијативу свештенства, а диригент, је од самог оснивања протођакон Зоран Кокановић. До сада су отпевали 364 литургије и оржали 88 јавних наступа. Кокановић подсећа да су прво саборовање одржали такође у Кур-салону и да су с поносом прославили рођендан у обновљеном здању уз сагласност Специјалне болница за рехабилитацију „Бања Ковиљача“, која је од почетка подржавала рад хора. Слављенички концерт у Кур-салону обухватио је композиције духовног карактера, али и световне мелодије, а сваки хор се представио са по двадесетак минута програма. На крају су заједно отпевали три композиције.

Слободан Пајић