Прва Васкршња духовна лира
      Са благословом  Његовог Преосвештенства... " />

Прва духовна лира

Прва Васкршња духовна лира
      Са благословом  Његовог Преосвештенства Епископа шабачког Господина Лаврентија у манастиру  светог Николаја у Соко Граду код Љубовије одржана је Прва Васкршња духовна  академија.
      Организатори су поред својих идеја узели у обзир постојеће искуство организатора Летње Духовне Академије у манастиру Студеници и Зимске Духовне Академије у манастиру Липовац код Алексинца.
     Академија је почела са радом 28. априла 2008. године, а завршила се  на дан Светог Владике Николаја 03. маје 2008. године.
     Организатори Прве Васкршње духовне лире су: епархија шабачка и црквени хор „Света Три Јерарха“ из Крупња, док су суорганизатори црквени хорови : „Сабор Срба светитеља“ из Бање Ковиљаче и „Свети Краљ Милутин“ из Козјака.
     Покровитељи овог Богоугодног дела су Скупштина Општине Крупањ, Црквене општине: Крупањ, Бања Ковиљача и Козјак – Липнички Шор.
     Шездесет полазника различитих професија са даром лепог певања учествовали су у стварању овог значајног и Богоугодног дела. Позиву су се одазвали представници црквених хорова из: Београда, Алексинца, Лесковца, Аде,  Бечеја , Јагодине, Краљева, Обреновца, Бање Ковиљаче , Козјака Липничког Шора и Крупња.
     У манастиру је свакодневно служена Божанствена Литургија која је улепшана анђелском песмом полазника. У прекрасном амбијенту и предивним условима одржаване су пробе и предавања. Предавачи су били: игуман Тихон из манастира Студенице и мр Ђорђе Станковић шеф хора Београдске опере.                                  1.маја 2008. године организовано је поклоничко путовање у манастире: Троношу и Каону, два бисера наше епархије. У Троноши је певана Света Литургија, а затим су полазници уживали у лепотама средњовековне Немањићке задужбине и гостољубљу монахиња. Манастир Каона је оставио дубок траг у њиховим душама и дивљење због прекрасне творевине Божије у којој светиња као духовни град окружен језером светли на гори.
     На дан Светог Владике Николаја хор је певао на светој Архијерејској Литургији коју је служио Епископ шабачки Лаврентије и том приликом се посебно захвалио полазницима и позвао их да и следеће године буду гости манастира и епархије шабачке. Истог дана у Крупњу је одржан завршни концерт где је изведено 16 композиција. Хором је дириговао протођакон Зоран Кокановић хоровођа црквених хорова из Крупња и Бање Ковиљаче.
     Полазницима су додељене захвалнице и књиге о животу и делу Епископа Лаврентија 'Руковети на њиви Господњој'. Указана је благодарност и свим људима добре воље који су помогли одржавање Прве Васкршње Духовне Академије.
     Овим Богоугодним делом се чува наша вера, негује духовна музика и гради пријатељство.
     У жељи да нас вера и љубав везују и да у заједници радимо на славу Божију и добро нашег народа, надамо се да је ово само почетак доброг дела које ако  Бог да настављано и наредних година.

© 2017 Хор Сабор Српских Светитеља - Бања Ковиљача. Сва права задржана.