Хровођа, протођакон Зоран Кокановић

Zoran KokanovićОд самог оснивања црквеног хора „Сабора српских светитеља“ из Бање Ковиљаче, хором диригује протођакон Зоран Кокановић. Завршивши средњу музичку школу у Шапцу и Вишу музичку школу у Нишу 1996. године, ради као наставник музичке културе 22 године у основној школи „Вук Караџић“ у Лозници. У Београду је завршио Богословски институт Српске Православне Цркве 2007. године. Али оно што га је у потпуности опчинило и чему ће се максимално посветити била је православна хорска духовна музика. Са групом љубитеља музике у Крупњу 2000. године, оснива црквени хор „Света три Јерарха“ са којим постиже изванредне резултате освојивши три златне медаље на престижном фестивалу „Мајске хорске свечаности“ у Бијељини и са којим је наступао на великом броју концерата по читавој Србији.
Епископ шабачки Г.Лаврентије рукоположио га је у чин ђакона на Цвети 2003. године. Од оснивања хора „Сабора српских светитеља“ 2004. године, води пробе и диригује, улажући максимум напора. Пуне четири године, паралелно је водио хорове у Крупњу и у Бањи Ковиљачи. У том периоду у два хора радио је са око 55 певача. Оно о чему отац Зоран највише води рачуна јесте лепота појања на Богослужењима. За њега хорско појање на Богослужењима није концерт, већ његов органски део предивно уткан у целовитост, духовност и лепоту православне Литургије. На репертоару хора налазе се композиције српских, руских, бугарских и грчких аутора духовне музике, као и песме из пребогате ризнице српске народне традиције.
На празник св. апостола Јакова 2006. године, епископ шабачки Г.Г. Лаврентије, унапредио га је у чин протођакона на архијерејској Литургији, за његов ревностан рад у протеклом периоду, као и због успешне презентације епархије и црквених хорова широм Србије. Активно је учествовао на Летњој духовној академији у манастиру Студеница 2004, 2005. и 2006. године, где је стекао многа пријатељства са осталим полазницима и предавачима који су у том периоду боравили у манастиру Студеница. Боравио је 2005. и 2006. године у манастиру Липовац код Алексинца на Зимској духовној академији. У Сомбору, маја месеца 2017. године присуствовао је на оснивачкој скупштини Српског хорског савеза. Сарађује са еминентним нашим диригентима и композиторима: академиком др Димитријем Стефановићем, академиком проф.мр Светиславом Божићем, проф. Владимиром Милићем, мр Предрагом Миодрагом, Дивном Љубојевић и многим другим. Оснивач је и организатор Прве Васкршње духовне лире у манастиру Соко 2008. године.